so., 6. prosinec 2014 21:26

E-sporty jsou na vzestupu

Když se řekne sportovec, každý si představí upoceného svalnatého muže, případně ženu. Jenže taková představa může být zanedlouho zcela mylná. Na scéně se během posledních deseti let objevuje zcela nové odvětví, které se stává moderním fenoménem a tím jsou e-sporty. 

 

Růst těchto sportů těží z nových technologií, rychlému internetu, snadné dostupnosti bezplatných her a možnosti být připojen prakticky kdykoliv a kdekoliv. Počet hráčů i diváků exponenciálně roste. V Jižní Korei a USA hráči dostali status profesionálních sportovců díky institucionální podpoře. 

Další výhodou e-sportů je jejich sledovací dostupnost. Zatímco sledování hokeje, fotbalu a dalších klasických sportů se často musí platit, e-sporty zůstávají tiše na internetu a zdarma. Dostat se do hry je neuvěřitelně snadné. Stačí pár kliknutí myší a jste tam. Na internetu, především pak na YouTube, se dají sehnat výuková videa, strategie a další tipy na zlepšení vašich dovedností. 

V e-sportech nejste nijak fyzicky omezení (kromě postižení samozřejmě). Neexistují fyzikální omezení, může být den, noc, pršet, sněžit, ale dokud vám bude fungovat elektrická síť, jste online. V digitálních sportech se začaly točit velké peníze a to je také jedním z důvodů, proč jsou na raketovém vzestupu. Letos v červenci se ve Spojených státech uskutečnil turnaj, který posunul e-sportovní svět do nové éry. V Seattlu se střetlo 16 nejlepších týmů planety v populární hře Dota 2 a bojovalo se o výhru 10 milionů dolarů. Zápasy byly vysílány v televizi a sledovalo je přes milion diváků. 

E-sporty si do dalších let kladou za cíl vymanit se především z vlastního světa a dostat se do povědomí široké veřejnosti. Docílit toho chtějí především získáním většího prostoru v televizním vysílání.

Jako druhý cíl je pak stanoveno získat mezinárodní uznání od sportovních orgánů, což je například Mezinárodní olympijský výbor. Něco takového nebude zrovna lehké, ale jen z tohoto je patrné, že elektronické sporty to myslí do budoucna vážně a hrozba toho, že postupem času eliminují tradiční sportovní odvětví je zřejmá.

Zdroj foto: Nerdappropriate.com

Zobrazeno 1293 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste