po., 25. duben 2011 00:49

Je libo titul? Značka: snadno a rychle!

Ministr školství Josef Dobeš zpracoval nový, poněkud kontroverzní návrh zákona o vysokých školách. Pokud bude schválen, sběratelé „rychlých titulů“ mohou začít jásat a pomyslně se přidají k nechvalně proslulému zástupu absolventů plzeňských práv. Nutno ovšem dodat, že pár víkendů studia jim k vylepšení vizitky stačit přeci jenom nebude a ve školních lavicích naštěstí stráví více času.

Univerzity tento návrh nepřijaly s povděkem, obávají se rozvrácení celého vysokoškolského systému v ČR a vidí v něm mnoho nepromyšlených zásahů. Podle návrhu by se totiž z nyní tříletého bakalářského studia stalo pouze dvouleté a navazující magisterské studium pro odborníky z praxe by trvalo jen směšný jeden rok. Rovněž zarážející je možnost absolvování rigorózní zkoušky a získání titulu PhDr. již po ukončení bakalářského stupně.

Univerzita Karlova v Praze se dále pozastavuje nad úmyslem ustoupit od požadavku maturitní zkoušky před vstupem na VŠ. Podle Dobeše by v některých případech mělo stačit absolvování odborné školy bez maturity a jako bonus by se navíc obešel bez Akreditační komise, která má mimo jiné za úkol zaručit kvalitu výuky. Místo ní chce zřídit jakousi Agenturu pro kvalitu vysokého školství, ta by svou podstatou tzv. „turbotituly“ (zejména ze soukromých škol) jen podpořila a UK ji předem označila za „grandiózní experiment“. Neméně rozporuplná je otázka odloženého školného.

Návrh by měl být hotov do konce tohoto roku a jeho dolaďování neovlivní ani případný odchod současného ministra Dobeše, pod kterým se v poslední době viditelně láme větev. Na zavedení reformy je k dispozici zhruba 90 mil. korun z evropských fondů a před nedávnem se dočkala drsné kritiky i ze strany premiéra Petra Nečase.

 

Zdroj: http://www.novinky.cz/veda-skoly/231641-reformy-ministerstva-skolstvi-vysokoskolsky-titul-za-pouhe-dva-roky.html

Fotozdroj: http://img.mimishop.cz/h/ms/934/0/0910/a2493895.jpg

Zobrazeno 3614 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste