po., 20. duben 2015 23:04

Letošní Febiofest skončil. Poslední film s oscarovou vítězkou mohli diváci zhlédnout ve Zlíně

PRAHA/ZLÍN - Letošní 22. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest definitivně skončil 17. dubna. Tzv. regionální dozvuky, které se po osmidenní projekci v Praze konaly celkem ve čtrnácti městech, ukončil třídenní festival ve Zlíně.

 

Diváci mohli v kraji Tomáše Bati zhlédnout například historický snímek Alana Rickmana Králova zahradnice nebo v poslední den také drama s názvem Pořád jsem to já. Tam sehrála hlavní roli Juliane Moore, která za ztvárnění uznávané lingvistky trpící Alzheimerovou chorobou získala Oscara.

„Byla to nádhera. Dojetím plakalo celé kino,“ podělila se o svůj zážitek z filmu na facebookových stránkách Febiofestu divačka Petra Benešová. Návštěvník Adam Kahánek se byl podívat na tři filmy přímo v Praze, kde festival odstartoval. „Viděl jsem Královu zahradnici, která mě upřímně zklamala svým pomalým tempem. Zaujal mě však nizozemský snímek Rebarbora, i když byl natočený hlavně pro děti. Nejvíce ale zabodovalo severské drama Život v akvárku,“ prozradil své dojmy.

Právě film Život v akvárku se stal vítězem celého festivalu. Navázal tak na domácí úspěch z Islandu, kde ovládl celkem dvanáct cen včetně kategorie Nejlepší film. Na Febiofestu bylo také rozdáno celkem pět Kristiánů za přínos světové kinematografii. Ocenění dostali herci Jeroen Krabbé s Alanem Rickmanem, herečka Kim Novak a režiséři Jean-Jacques Annaud a John Madden.

Letošní ročník Febiofestu navštívilo přes 62 tisíc diváků. Byla tak překonána loňská návštěvnost, která byla o několik set nižší. V Praze se projekce konaly zejména v Multikině Cinestar – Anděl. Pár jich kvůli diváckému zájmu bylo také uvedeno v Cinestaru na Černém mostě.

„Zcela nové publikum si našla i sekce Febiofest Culinary Cinema uváděná ve spolupráci s festivalem Berlinale. Návštěvníci speciálně vybudované restaurace v barrandovském ateliéru si mohli po tři večery vychutnávat filmy s gastronomickou tematikou včetně exkluzivních večeří,“ prohlásila tisková mluvčí festivalu Martina Reková.

Příští, již 23. ročník, začne o dva dny dříve než letos. Konkrétně tedy proběhne od 17. do 25. března 2016. 


Zdroj fotografie: febiofest.cz

Zobrazeno 1159 krát
Naposledy upraveno: st., 22. duben 2015 15:52
Pro psaní komentářů se přihlaste