ne., 5. prosinec 2010 23:50

Naděje pro nemocné roztroušenou sklerózou

Vědci našli způsob, jak přinutit nervový systém k nápravě roztroušené sklerózy (RS). Studie prováděné na univerzitách v Cambridge a Edinburgu na krysách určili, jak lze pomoci kmenovým buňkám v regeneraci mozkové myelinovy pochvy, která je nutná k ochraně a funkci nervových vláken.

RS střediska prohlásila, že tento objev znamená naději k obnově fyzických funkcí u postižených touto nemocí. Zároveň upozornila, že vývoj léků s těmito účinky bude nějakou dobu trvat.

Tento typ sklerózy je způsoben poruchou v imunitním systému, který se důsledkem obrací sám proti sobě a napadá myelinovy pochvy. Jde o druhé nejčastější neurologické onemocnění. Celosvětově je registrováno asi milión případů, v Evropě skoro 400 000, z toho asi jedna třetina v terapeuticky snáze ovlivnitelné „atakové“ formě. Postiženi jsou zejména jedinci mezi patnácti až čtyřiceti lety, ženy dvakrát častěji než muži.

Přibližně v 85% případů jde o recidivující/ polevující formu, kdy období za kterých „vzplanutí“ způsobují slabost, jsou následována obnovou úrovně ztracené fyzické funkce. U této formy NS se myelinová pochva sama opravuje.

Přesto, u 10% lidí je diagnostikována progresivní forma RS, u které úpadek pokračuje bez období dočasného vymizení projevů nemoci jak tomu je u předchozího případu. Ovšem i tam se často objeví, co je nazýváno „druhotnou postupující RS“, která má de facto stejný průběh jako tato progresivní forma.

U RS ztráta myelinových pochev, které fungují coby izolační vrstva, vede k tomu, že nervová vlákna v mozku jsou poškozena. Tato vlákna plní funkci zprostředkovatele zpráv mozku k ostatním částem těla. Při jejich poškození tedy dochází k tomu, že mozkové impulsy nemá co přenášet a tím pádem některé části těla zůstávají nepohyblivé.

Studie identifikovala signalizační cestu v mozku, která může povzbudit vlastní mozkové buňky k regeneraci nervových vláken. Také ukázala, že tento proces může být využit k tomu, aby kmenové buňky měly větší schopnost samy obnovovat právě tyto potřebné myelynovy pochvy.

Profesor Charles french-Constant, z University of Edinburgh's MS Society Centre for MS Research, prohlásil: " Cílem našeho výzkumu bylo zpomalit průběh RS s eventuálním cílem odstranění a zabránění jejímu výskytu. Tento objev je úžasný v tom duchu, že může potenciálně dláždit cestu k nalezení medikamentů, které by pomohly opravit poškození způsobená důležitým vrstvám, které chrání nervové buňky.“

Profesor Robin Franklin, ředitel MS Society's Centre for Myelin Repair University of Cambridge, dodává: "Terapie, která by obnovila poškození je chybějícím článkem v léčbě RS. Přestože jsme stále na začátku, bude zajímavé, jak se výzkum bude dále vyvíjet“

Do této doby byla RS léčena zejména glukokortikoidy, imunosupresivy a imunizací složkami myelinu, ale žádný z prostředků není dlouhodobě ideální. Proto je pro lidi s touto formou sklerózy tento objev nejvýznamnějším za poslední roky.

 

Zdroje: http://www.bbc.co.uk/news/health-11913689

http://www.zdrava-rodina.cz/med/med0301/med0335.html

 

fotozdroj:http://www.prolaktin.cz/novinky/prolaktin-nadeje-pro-nemocne-s-roztrousenou-sklerozou-129

 

Zobrazeno 2659 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste