pá., 5. prosinec 2014 12:23

Olomoucká knihovna slaví polokulatiny

Jedna ze tří hlavních olomouckých knihoven, Knihovna města Olomouce, slaví v prvním prosincovém týdnu 125. výročí od svého založení. Tato instituce je mezi obyvateli Olomouce stále oblíbená, což dokládá její vysoká návštěvnost. O jejím úspěchu svědčí i fakt, že musí bojovat o pozornost čtenářů s dalšími velkými knihovnami. Mimo městskou totiž v Olomouci fungují také knihovny vědecká a univerzitní.

 

Hlavním rozdílem, který oslavenkyni odlišuje od ostatních dvou knihoven, je především její „rodinný“ charakter. Vědeckou a univerzitní lidé většinou využijí, pokud chtějí nastudovat či vyhledat striktně odborné texty. I přes odlišné cílové skupiny čtenářů však spolu instituce spolupracují, například ve formě společných projektů. „Bez nás by se ani ty větší knihovny neobešly,“ uvedla ředitelka městské knihovny Lenka Prucková. V této knihovně jsou také pyšní na přátelskou atmosféru, která zde panuje, a zdůrazňují, že je zde pro všechny lidi bez rozdílu. „Učíme děti lásce ke knihám, učíme je číst, vychováváme další generace čtenářů,“ zdůraznila Prucková.

Zájem o půjčování knih a dalších médií je podle ředitelky velký. „Roli hrají třeba i ceny knih, chodí k nám například spousta fanoušků fantasy literatury, protože tyto knihy bývají obvykle dost drahé,“ vysvětluje ředitelka knihovny. Návštěvníci si už rovněž zvykli i na moderní služby a aktivně je využívají. Půjčují si elektronické čtečky knih a stahují si elektronický obsah do svých zařízení. Další změnou, která v průběhu let existence knihovny nastala, je například odlišná preference výběru časopisů. „Dříve si u nás lidé hodně četli bulvární deníky, zatímco dnes zájmu čtenářů vévodí Reflex a Instinkt,“ pokračovala Prucková.

Veřejná knihovna v Olomouci vznikla 1. prosince 1889. Od roku 1949 má hlavní sídlo v budově na náměstí Republiky. Kromě hlavní budovy existují pobočky v různých částech města. Celkem jich je patnáct, čtyři velké a jedenáct menších. Přestože má knihovna problémy s financováním, spolu s vedením města avizovala, že se zatím žádné pobočky rušit nebudou.

 

Zdroj citací: www.olomouc.eu

Zdroj fotografie: www.firmy.cz

 

 

Zobrazeno 1464 krát
Naposledy upraveno: pá., 5. prosinec 2014 13:22
Pro psaní komentářů se přihlaste