pá., 1. květen 2009 19:12

Olomoučtí univerzitní hráči frisbee postoupili na České Akademické hry

Ve čtvrtek 23. dubna proběhla v Ostravě kvalifikace na České Akademické hry ve sportu zvaném frisbee ultimate. Olomoucký tým ve dvou zápasech suverénně vybojoval první místo a s ním i postup na celorepublikový turnaj, který se bude konat 19. června v Plzni.

Vypadá to, že olomoučtí překonali smůlu z loňského ročníku, kdy v kvalifikaci skončili na třetí, nepostupové příčce. „Dva naši nejzkušenější hráči se loni nezúčastnili, takže jsme hráli v minimálním počtu,“ uvedl Petr Novosad, jeden z hráčů UP Olomouc. „Letos jsme postavili celkem slušný tým a oba ostravské týmy byly oslabeny počtem hráčů.“ Jeho kolega Jakub Pavlovec vidí příčinu úspěchu jinde: „Hlavní zvrat určitě tkví v příjemné atmosféře v týmu, kdy snad nikdo ani nezapochyboval, že by nám hlavní turnaj měl letos utéci. Nebyli jsme lepší než ostatní, byli jsme pouze bez nervů a příjemně si to užívali.“

Tentokrát byl zaveden jiný systém kvalifkací - Morava byla rozdělena na dva regiony po třech týmech, přičemž z každého regionu postupovaly první dva. Poněkud bizarní situace nastala nakonec v Brně, kde se třetí tým nedal dohromady, takže automaticky postoupila obě zbývající družstva.

V čem vlastně tento nepříliš známý sport spočívá? Dva soupeřící týmy se přihrávkami pokoušejí dostat létající talíř do zóny na opačném konci hřiště; s diskem se nesmí běhat. Frisbee ultimate je bezkontaktní sport, kde byste marně pátrali po rozhodčím – u hráčů se předpokládá znalost pravidel a to, že je budou z vlastní vůle doV akci (foto Aswee Horáčková)držovat. Proto si všechny neúmyslné přestupky proti pravidlům včetně faulů řeší hráči sami mezi sebou. Právě v tomto spočívá největší kouzlo ultimatu. Jakub Pavlovec tvrdí: „Ultimate má jako téměř jediný sport myšlenku fair play obsaženou přímo v pravidlech, proto se mi jeví jako krásná snaha o zakomponování antických olympijských myšlenek do dnešního výkonového sportovního prostředí.“ Novosad dodává: „Už na svém prvním turnaji jsem byl mile překvapen pohodou a náklonností k soupeřům, kdy jsme se už po zápase těšili, až se na dalším turnaji znovu utkáme.“

Odlišnost ČAH od ostatních venkovních turnajů můžeme najít v počtu hráčů a délce zápasu. Zatímco se běžné venkovní turnaje hrají po sedmi lidech v každém týmu a hra trvá okolo 45 minut, zde je „na lajně“ obou soupeřů pouze po pěti lidech (plus libovolný počet střídajících) hrajících 30 minut. Ultimaťákům tato obměna nevadí. „Je to příjemná změna, protože spoustu venkovních turnajů sedm na sedm máme tuto sezonu ještě před sebou,“ říká Petr Novosad.

České akademické hry budou v Plzni probíhat ve dnech 15. - 20. června a k vidění bude celkem 31 individuálních i kolektivních sportů.

Konečné pořadí kvalifikačního turnaje v Ostravě:

1. Univerzita Palackého v Olomouci
2. Ostravská univerzita
3. Vysoká škola báňská

webové stránky ČAH 2009
webové stránky olomouckého týmu Frkot


Zobrazeno 2408 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste