po., 21. duben 2014 15:27

Poručíme větru, dešti. Laserem

Kamila Žihlová
Zvláštním „oblečeným“ laserovým paprskem zamířeným na mraky by mělo být v budoucnu možné vyvolat déšť nebo odklánět blesky od budov. Na prodloužení jeho dosahu optici z univerzit na Floridě a v Arizoně dále pracují. Nový druh paprsku vznikl obalením jednoho paprsku druhým. Díky tomu může působit na mnohem větší vzdálenost než kdy dříve. Obalový paprsek s nízkou intenzitou dodává tomu centrálnímu energii a je také příčinou toho, že paprsek o vysoké intenzitě se uvnitř nerozptýlí. V tom právě spočívá podstata nové metody použití laseru.

Vědcům se už podařilo prodloužit dosah z přibližně 25 centimetrů na 2 metry. „V zásadě by se mohly takovéto oblečené paprsky šířit na víc než tak 50 metrů,“ řekl profesor Demetrios Christodoulides, který na projektu pracuje. Věří také, že by tento zvláštní druh optických vláken mohl jednoho dne pomoci cíleně řídit mikrovlnné signály po dlouhých plazmatických kanálech až na stovky metrů.

Dnes sice mohou lasery dosáhnout vzdálenosti několika metrů, ale na to musí být paprsek dostatečně silný, v čemž je problém. Když už má totiž dostatečnou sílu, začne se hroutit dovnitř. „Vliv zhroucení je tak silný, že elektrony vzdušného kyslíku a dusíku strhává tvořící se plazma – vzniká vlastně polévka elektronů,“ řekl postgraduant Matthew Mills. Tím paprsek ztrácí energii a následně se rozptýlí.

Spolu s blesky a kondenzováním vody se v mracích tvoří velké množství staticky nabitých částic. Speciální laser by je měl stimulovat a vyvolat déšť na počkání. Využití by také našel v dálkových senzorech nebo spektrometrech používaných ke zjišťování chemického složení.

Zdroj: ucf.edu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1303 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste