so., 1. listopad 2014 19:08

Projekt Naše Litomyšl zaujal

Litomyšl - Ačkoli byl internetový portál Naše Litomyšl spuštěn teprve 1. října, stihl již vyvolat mnoho pozitivních ohlasů. Díky snaze několika mladých lidí v čele s Milanem Kubíkem a Miroslavem Nádvorníkem vznikly nové stránky, které návštěvníkům nabízejí zajímavé informace o městě na východu Čech.

Stránky informují nejen místní obyvatele, ale také návštěvníky a příznivce Litomyšle. Jejich důležitou součástí jsou především seznamy kulturních a sportovních zařízení nebo také restaurací a možností ubytování. U každého podniku lze najít komplexní informace zahrnující například adresu, mapu, fotogalerii nebo kontaktní informace pro možnost rezervace.

Jako jednu z nejpropracovanějších vnímají autoři sekci Kalendář akcí, kde mohou návštěvníci získat přehled o sportovních i kulturních událostech. Informace se pravidelně aktualizují, aby měli uživatelé k dispozici ty nejčerstvější novinky. Na přípravách stránek mají však možnost podílet se i samotní čtenáři. V rubrice Články se tak objevují nejen texty vytvořené redakcí, ale i příspěvky od místních obyvatel nebo fanoušků města.

Na spuštění nových stránek jsem se opravdu těšil. Projekt mě velmi zaujal," říká student David Bárta, který poskytl internetovému portálu několik fotografií. „Na stránkách můžeme najít spoustu důležitých a zajímavých informací hezky pohromadě, dodává. Objevují se ale i odpůrci. Já jako občan Litomyšle využívám oficiální stránky města. Tenhle nový portál pro mě postrádá smysl, jsou to duplicitní a pro mě silně komerční stránky," vypráví student Jiří Komínek. Nelíbí se mi ani jejich vzhled, je tam příliš mnoho informací, ve kterých se ztrácím,dodává.

Cílem projektu bylo přinést fungující turisticko-informační portál města Litomyšl, který by umožnil bližší spolupráci občanů, turistů a návštěvníků města s nezávislým litomyšlským portálem," říká jeden ze zakladatelů Milan Kubík. Osobně mi teď největší radost dělají pozitivní, ale i negativní ohlasy na náš portál a neutichající debaty nad tím, s čím ještě přijdeme, dodává. Prozrazuje také, že v budoucnu pro fanoušky chystají větší akci na náměstí, kde by se s nimi rádi setkali osobně. Své stránky doposud propagovali například pomocí červenobílých placek a triček s logem Naše Litomyšl, v zásobě mají ale připravené i další upomínkové předměty.

Během října správci spustili na stránkách také nové fórum, které na rozdíl od současně fungujících litomyšlských fór nespravuje a necenzuruje žádná politická strana ani místní organizace. Do tohoto fóra se může registrovat každý zcela dobrovolně a zdarma. Jeho součástí bude například jednoduchá inzerce, poradna a kalendář akcí, dodávají.

Kromě internetového portálu vsadili zakladatelé také na sociální sítě a vytvořili litomyšlské stránky i na Facebooku. Během dvou měsíců tam vybudovali komunitu uživatelů, kterých je momentálně přes dva tisíce. Fanoušci tam mohou vyjádřit podporu nejen projektu Naše Litomyšl, ale především samotnému městu a třeba se také dozvědět něco nového, nebo pouze obdivovat fotografie.

Projekt se snaží upozornit na krásy Litomyšle, která má být vhodným turistickým cílem pro každého. Východočeské město má zhruba deset tisíc obyvatel a je známé především jako rodiště slavného hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Na jeho počest se zde každoročně koná mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. Kromě toho se pyšní také renesančním zámkem zapsaným v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a Klášterními zahradami s výhledem na celé město.

Zobrazeno 1584 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste