pá., 26. březen 2010 18:54

Rádio Svobodná Evropa se představilo olomouckým studentům

Tom Gottwald
PRAHA – Studenti oborů žurnalistiky a mediálních studií Univerzity Palackého v Olomouci měli tento čtvrtek mimořádnou příležitost nahlédnout do chodu světoznámého rádia Svobodná Evropa, které již šedesát let šíří demokratické hodnoty do zemí ovládaných totalitními režimy. Během své několikahodinové návštěvy dostali možnost prakticky se seznámit s rozhlasovým studiem stanice, setkali se s některými jejími předními osobnostmi a prohlédli si prostory nového hlavního sídla rozhlasu.

Tisková mluvčí seznámila studenty s rozhlasem

V exkurzi vedené převážně v anglickém jazyce se studenti nejprve zúčastnili přednášky mluvčí stanice Larisy Balanovské. Paní Balanovskaya provedla začínající novináře a mediální teoretiky historií rádia, jeho zaměřením, funkcemi a v neposlední řadě i personálním a materiálním zázemím.

V kvantu informací tak zazněla kupříkladu fakta, že Svobodná Evropa vysílá v 28 jazycích do 20 zemí zahrnujících Írán, Irák, Afghánistán či také Rusko. Působí v jednotlivých státech jako médium, které nepředpojatě a nestranně upozorňuje na činnosti zasahující do lidské svobody a práv. Snaží se zprostředkovávat různé problémy konkrétních lidí a tyto začleňovat do širších politických souvislostí. Stanice žije primárně z dotací Kongresu Spojených států, který jí v současné době přispívá více než 90 milióny dolarů ročně.

Martin Faltýn a „Žurnalista před mikrofonem“

Program akce Den s rádiem Svobodná Evropa nezapomněl ani na vyzkoušení schopností studentů. Ti byli včetně jejich odborného doprovodu, vedoucího Katedry žurnalistiky UP doktora Petra Orsága, podrobeni hlasové zkoušce. (Jednotlivé zvukové příspěvky jsou k dispozici na konci článku.)

Martin Faltýn, režisér a herec, který se ve Svobodné Evropě věnuje tréninku rozhlasových žurnalistů, se k výstupům tohoto rozhlasového workshopu stavěl velice pozitivně. Studenti totiž zvládli nejen složitější jazyková cvičení, ale prokázali své kvality i ve spontánním čtení zpráv v českém i anglickém jazyce.

Velký vliv malých příběhů

„Důležitým aspektem naší práce je nezapomínat na obyčejné lidi. Jsou to právě jejich příběhy, které svým zasazením do globálního kontextu ovlivňují společnost.“ Toto byla klíčová myšlenka semináře s ředitelkou ukrajinského zpravodajského servisu Olgou Buriak.

Studenti s ředitelkou rozebírali dopady zprostředkování těchto příběhů, které jsou ve většině případů spojeny s politickými tématy v zemích totalitních režimů. Seminář představil Svobodnou Evropu jako efektivně operující organizaci nejen se zvukovými a tištěnými informacemi. Stanice totiž už dlouhou dobu disponuje i audiovizuálním zpravodajstvím, které bylo právě v tomto případě předmětem diskuse.

Co je to zpráva?

Závěrečný bod exkurze byl věnován základnímu žurnalistickému žánru. V semináři, který vedl ředitel sekce Rádio Svobodný Irák Sergei Danilochkin, se olomoučtí studenti soustředili na charakteristiku žánru zpráva. Postupně formulovali její jednotlivé vlastnosti a části a společně se zamýšleli nad jejich uchopením v hypotetických událostech, které ředitel sekce nadhazoval.

Pan Danilochkin poté shrnul výsledek diskuse o zprávě do jednotné charakteristiky: „Zpráva je útvar, který je čerstvý, důležitý, zajímavý, má svou ustálenou strukturu, je neobvyklý a neodkladný. Zpráva musí mít své publikum a musí na ně mít dopad.“

Výstupy studentů v rozhlasovém workshopu s Martinem Faltýnem

Jazyková cvičení

Zprávy v českém jazyce

Zprávy v anglickém jazyce

 

Fotodokumentace exkurze


 

Fotografie: Vendula Vaňková, Tom Gottwald

Zvuk: Martin Faltýn

Zobrazeno 2224 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste