st., 23. duben 2014 23:01

Rapače a tatary: Valaši slavili Velikonoce v muzeu.

Stánky přeplněné tatary, kraslicemi a řehtačkami. Populární folklórní písně v podání rozličných cimbálových muzik. Vůně klobás, pražených mandlí a medoviny. Starobylé Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm pořádalo tradiční Velikonoční Jarmark.

Stovka prodejců ze všech koutů republiky ale i z Polska a Maďarska se již tradičně sešla na Bílou sobotu. Letos již posedmé měl svůj stánek ve skanzenu také kroužek mladých ochránců přírody Ledňáček z Rožnova. Mladí ekologové prodávali vlastnoručně napletené tatary.

Část výtěžku z prodeje půjde na přípravu letního tábora. „Kluci se toho letos chopili s nadšením a tak jsme napletli skoro 400 tatarů,“ upřesnil vedoucí kroužku Štěpán Krhut. Valašsko je známé tím, že koledníci své dívky většinou obcházejí s větvičkou jalovce. I přes to ale Ledňáčci nakonec letos všechny své tatary prodali během jediného dne.

Návštěvníky muzea nelákal jenom sortiment stánkařů ale také bohatý doprovodný program. Po celý víkend a Velikonoční pondělí se v Dřevěném městečku střídaly folklórní soubory, cimbálové muziky a tzv. Rapačáři. Pod tajuplným názvem se skrývá označení pro skupinky malých chlapců, kteří obcházejí vesnice a svými řehtačkami oznamují konec postní doby. V muzeu se letos této čestné povinnosti ujali Rapačáři z Kunovic nedaleko Valašského Meziříčí.

 

 

Zobrazeno 1584 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste