po., 2. květen 2022 20:59

Ruské muzeum Ermitáž je kvůli válce v mezinárodní izolaci. Pokračují projekty pouze s Čínou a Izraelem

Pohled do Zimního paláce, sídla petrohradské Ermitáže. Pohled do Zimního paláce, sídla petrohradské Ermitáže. Zdroj: ČTK/imago stock&people
Rusko - Ermitáž, nejvýznamnější ruské muzeum sídlící v petrohradském Zimním paláci, se kvůli válce ocitlo v mezinárodní izolaci. Pobočky v nizozemském Amsterdamu i nadace ve Velké Británii nebo Itálii přerušily s muzeem veškeré styky. Přestal se scházet také mezinárodní poradní sbor Ermitáže.

Kvůli válce je muzeum Ermitáž v izolaci. Údajně čelí kritice zejména šéf muzea, Michail Piotrovskij, který ruskou válku na Ukrajině prozatím neodsoudil. Pouze se na stránkách Nadace Ermitáže vyjádřil slovy, že „svět se zbláznil, nikdy nebude stejný a věci, které se teď dějí, jsou nepředstavitelné a nikdy se neměly stát". Dodal ale, že ani to by nemělo bránit dialogu a „budování kulturních mostů mezi národy“. Tlak vyvíjený na šéfa muzea je o to větší, když se úzce přátelí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem od 90. let minulého století. Minulý rok Piotrovskij dokonce vedl petrohradskou kandidátku Putinovy strany Jednotné Rusko.

Ermitáž stála donedávna v čele ruské kulturní diplomacie a šířila myšlenku takzvané Velké Ermitáže a za finanční podpory ruského státu zakládala pobočky od Itálie přes Londýn až po americké Las Vegas. Nyní se ovšem kvůli západním sankcím a bojkotu ocitá v izolaci.

Styky s Ermitáží přerušila její vlastní amsterdamská pobočka, financována ze soukromých peněz. „Snažili jsme se zůstat neutrální, ale po ruském útoku na Ukrajinu už neutralita není myslitelná," citovala nizozemské představitele agentura Reuters. Italská a anglická nadace se rovněž distancovaly a mezinárodní poradní sbor Ermitáže, založen roku 1994, se také přestal scházet.

Mezitím Michail Piotrovskij začíná vymýšlet novou strategii Ermitáže. Uvedl, že pokud západ neobnoví s Ermitáží spolupráci ani v následujících měsících, muzeum se začne orientovat na více na Východ.

Zobrazeno 631 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. květen 2022 19:29
Pro psaní komentářů se přihlaste