st., 23. březen 2022 22:16

Ruští oligarchové přítěží pro Izrael, židovský stát přemýšlí, jak se s nimi vypořádat

Ruský oligarcha a majitel Chelsea Roman Abramovič vlastní i izraelské občanství Ruský oligarcha a majitel Chelsea Roman Abramovič vlastní i izraelské občanství Zdroj: Foto: Suzanne Plunkett | Zdroj: Reuters
Jeruzalém – Izrael zaujal k válce mnohem zdrženlivější postoj než mnozí čekali. Teď se snaží vypořádat s desítkami ruských oligarchů, kteří v posledních letech přijali izraelské občanství. Znepokojená vláda židovského státu dokonce vytvořila výbor, který má za úkol zjistit, jak si země může udržet svůj status útočiště pro každého Žida, aniž by narazila na sankce zaměřené na Putina a jeho nejbližší okruh.

Mezi nejviditelnější zmíněné ruské magnáty patří Roman Abramovič, majitel FC Chelsea, který kromě izraelského občanství získal i portugalské, které dle tamních úřadů nabyl podvodem. Abramovič se tak tedy může po území židovského státu pohybovat bez omezení a nakládat se svým majetkem podle své vůle.

Abramovič přijal izraelské občanství v roce 2018 poté, co mu nebylo obnoveno britské vízum, zřejmě jako součást snahy britských úřadů zasáhnout proti Putinovým spolupracovníkům v kontextu otrávení bývalého ruského špiona v Anglii. I když se zdá, že v zemi tráví málo času, koupil několik vybraných nemovitostí, včetně domu v módní čtvrti Tel Avivu, který koupil od manžela herečky Gal Gadot známé jako Wonder Woman.

Izrael uděluje automatické občanství komukoli židovského původu. Od rozpadu Sovětského svazu před 30 lety se odhadem 1 milion Židů z Ruska a dalších bývalých sovětských republik přestěhoval do Izraele.

V rozhovoru pro izraelskou televizní stanici Channel 12 o víkendu americká náměstkyně ministra pro politické záležitosti Victoria Nulandová vyzvala Izrael, aby se připojil ke skupině zemí, které uvalily sankce na Rusko. „Žádáme mimo jiné, aby se každá demokracie na celém světě připojila k sankcím, které jsme uvalili na Putina,“ řekla.

Izraelská média informovala o soukromých letadlech patřících oligarchům, které v posledních dnech přilétají do země. Channel 12 v neděli pozdě večer uvedl, že jedno z Abramovičových letadel dorazilo, i když nebylo jasné, zda byl na palubě. Ruským magnátům vstoupil do cesty i devatenáctiletý americký student Jack Sweeney, který vymyslel mobilní aplikaci, pomocí níž se dá v reálném čase sledovat pohyb jejich tryskáčů a jachet.

Někteří oligarchové z Ruska se stali významný filantropy židovských památek nebo investovali do technologické sféry průmyslu. Minulý týden Yad Vashem, izraelský národní památník holocaustu, uvedl, že pozastavuje oznámený dar desítek milionů dolarů od Abramoviče v kontextu nedávného vývoje.

Izrael se dlouhodobě staví rezervovaně ve věci ruské invaze na Ukrajinu. Činí tak především z navázaných čistě pragmatických vztahů s Ruskem, které kontroluje vzdušný prostor nad Sýrií. Zároveň má však židovský stát velmi vřelé vztahy se Spojenými státy a Evropskou unií. Izrael si dává i za cíl poskytnout případnou pomoc až desetitisícům Židů žijících na Ukrajině. Komentátoři a analytici předpokládají, že si Izrael chce uchovat i svůj odstup kvůli případné mediaci rozhovorů Ukrajiny a Ruska.

Zobrazeno 787 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. březen 2022 17:55
Pro psaní komentářů se přihlaste