ne., 28. listopad 2010 21:28

Volby na Haiti provázel zmatek, kandidáti vyzvali k jejich anulování

Volby na Haiti začaly dnes v šest hodin ráno místního času a už od otevření volebních místností je provází chaos a nespokojenost. Přestože tato extrémně chudá země bojuje s epidemií cholery a zdaleka se ještě nestihla vzpamatovat z únorového zemětřesení, prezidentské volby a také volby do parlamentu a části senátu odloženy nebyly.

Zmatek a problémy provázely už přípravu voleb. Někteří z kandidátů jen několik hodin po zahájení hlasování vyzvali z důvodu nesrovnalostí a podvodů k jeho zrušení. Po druhé hodině odpoledne (20:00 SEČ) podepsala část kandidátů žádost o anulování výsledku. Ten bude znám nejdříve začátkem prosince. I přes toto prohlášení volby pokračovaly podle plánů až do 16:00.

O post hlavy státu se uchází 19 kandidátů, mezi nimi pouze dvě ženy. Jedna z nich, Mirlande Manigat, která je považována za favoritku. Tím je však také její hlavní soupeř Jude Célestin. Oba mají podporu předchozích haitských prezidentů. Zatímco Manigat je manželka muže, který byl v čele země necelých pět měsíců, za Célestinem stojí současný prezident René Préval. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, měli by jít Haiťané v lednu k volbám znovu.

Chaos, který Haiti momentálně ovládá, pramení především z nedostatečné přípravy hlasování. Na listinách voličů figurují lidé, kteří zemřeli během únorového zemětřesení nebo podlehli choleře. Řada lidí bydlí v provizorních táborech vzdálených i několik kilometrů od jejich původního bydliště a nevědí, ve které volební místnosti mají volit. V troskách jejich domů zůstali často i doklady, ty si před volbami museli vyřídit znovu. Ne všem se to podařilo. Některé z volebních místností se otvíraly i s hodinovým zpožděním. “Je to více než zmatek. Lidé nenacházejí svá jména na seznamech, v rukou drží své doklady, jsou oprávněni volit, ale nemůžou,” řekl agentuře Reuters Nicole Phillips, profesor práv na sanfranciské univerzitě.

Zatímco ve městech jsou lidé rozhořčení z organizace voleb, na vesnicích o nich někteří ani nevědí. O pořádek se mimo místní policie starají také Mírové sbory OSN. Ty byly obyvateli obviněny ze zavlečení cholery na Haiti, to však OSN odmítlo. I přesto se v předvolebních týdnech vyskytly násilné protesty proti přítomnosti Mírových sborů v zemi.

 

Fotozdroj:  http://www.reuters.com/article/idUSN2814515320101128?pageNumber=1

Zobrazeno 2524 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste