po., 20. duben 2020 16:11

„Žádná pandemie není“ protestuje část Američanů proti koronavirovým opatřením

Protestující v Texaském Austinu Protestující v Texaském Austinu Zdroj: www.dailymail.co.uk
USA - Ve Spojených státech propukly v minulých dnech na několika místech protesty proti karanténě, kterou místní úřady vyhlašují v boji proti pandemii covid-19. Demonstranty podpořil i prezident Donald Trump. Tyto anti-karanténní protesty vznikají zejména na popud vzrůstající nezaměstnanosti. Dalším důvodem je omezení svobody, které se mnoha občanům nezamlouvá. Protestující se zaměřují zejména na guvernéry.

Z ulic Kentucky se minulý týden ozývalo „cheme pracovat” a „fakta nad strachem”. Mezi další slogany na transparentech protestujících se řadí například „potřebuji ostříhat" nebo „covid-19 je lež". Občané bez roušek či zakrytých úst hrdě ignorovali doporučené rozestupy, zatímco někteří otevřeně nesli poloautomatické pušky a mávali americkými vlajkami. Objevili se i tací, kteří sounáležitost s protestujícími vyjadřovali svou přítomností, přestože zůstávali v bezpečí svých automobilů. Během protestu v Michiganu dokonce skupina zablokovala sanitku na cestě do nedaleké nemocnice. Největší protest se zatím konal ve středu v michiganském hlavním městě Lansing, přišlo zde asi 3 000 lidí.

Trump opakovaně požaduje co nejrychlejší návrat k normálnosti a zrušení opatření, kvůli obrovskému dopadu, jenž uzavření podniků v souvislosti s covid-19 mělo na americké pracovníky. Vyjadřuje tak podporu protestantům „Opravdu si myslím, že se vzhledem k opatřením nechali někteří guvernéři unést," řekl Trump na sobotní tiskové konferenci v Bílém domě.

Amerika se nyní nachází v druhém měsíci s opatřeními proti šíření pandemie covid-19. USA zaznamenala více případů a úmrtí na koronaviry než kterákoli jiná země na světě - s pondělním polednem bylo potvrzeno více než 765 tisíc nakažených a 40 620 úmrtí. Zdá se však, že vrchol infekce se v některých státech zpomaluje.

Protestující v Indianě 18.4 - bbc.com

Protestující v Indianě 18.4 - zdroj: bbc.com

Zobrazeno 870 krát
Naposledy upraveno: po., 20. duben 2020 18:18
Pro psaní komentářů se přihlaste