Bohumil Hrabal se řadí mezi nejvýznamnější české spisovatele 20. století. Mnohým čtenářům utkvěly v paměti díla jako Pábitelé či Ostře sledované vlaky. Rodák ze Židenic ovšem není znám pouze v tuzemských končinách. Velmi populárním je také v Maďarsku, v jehož hlavním městě se nachází Hrabalova pivnice (v originále Hrabal Söröző).
Hospoda Česku zaslíbená
Pozornost každého českého turisty upoutá již vchod do této nálevny, nad nímž se tyčí velký nápis, jenž hlásá, že si uvnitř můžete vychutnat Postřižinské pivo. To se vyrábí v nymburském pivovaru a vděčí za své jméno právě Hrabalovi. Pod ním je vedle maďarského názvu vyobrazen samotný spisovatel pijící zlatavý mok.
Interiér této pivnice se taktéž nese v Hrabalově duchu. Na zdech visí spisovatelovy obrazy z různých etap jeho života, jimž dominuje portrét s věnováním. Nejpřekládanější autor dvacátého století je vyobrazen i na půllitrech a pivních táccích. Kromě toho ovšem tato hospoda odkazuje i na Česko jako takové. Návštěvníci mohou spatřit české vlajky, mapu naší vlasti a dokonce Krtečka sedícího za barem. Jedinou čistě nečeskou akvizicí byla obsluha, která hovořila pouze maďarsky či velice lámanou angličtinou.
Naleznete zde i českou kuchyni
A co nám nabízí místní menu? Zprvu výše zmíněné Postřižínské pivo. To se zde podává v lahvích. V nabídce je jedenáctistupňový Tmavý ležák, dvanáctistupňový Francinův ležák anebo třináctistupňový Něžný Barbar. Pokud jste přijeli autem, nezoufejte. Můžete si dát taktéž Střízlíka, jenž je, jak již z názvu vyplývá, nealkoholický. Zajímavostí je, že v jídelním lístku se maďarští majitelé nesnažili názvy piv překládat, a tak jsou vypsány v češtině, což činí obsluze vcelku problém. Pokud se tedy chcete vyvarovat křečím v bránici při záchvatu smíchu, nechtějte po číšnících tyto názvy přečíst.
Krom piva zde narazíte i na českou kuchyni. Můžete si dát například utopence, plněné bramborové knedlíky, vepřové koleno, uzené maso s bramborovou kaší či moravský pivní guláš s knedlíkem. Dokonce vám mohou naservírovat i olomoucké tvarůžky.
Z výše zmíněného je jasné, že zavítat do této nálevny rozhodně stojí za zvážení. Otevírací doba Harabal Söröző je mezi pondělím a čtvrtkem od 14 hodin do půlnoci, přičemž v pátek a sobotu se prodlužuje do jedné hodiny ranní. Z osobní zkušenosti mohu říct, že je to velmi zajímavý zážitek, který určitě doporučuji.