ne., 6. březen 2022 22:18

Bude Zpívající lípa z Telecího nejkrásnějším stromem Evropy 2022?

Vyhraje Zpívající lípa? Vyhraje Zpívající lípa? Zdroj: turistika.cz/
Poslední únorový den skončilo hlasování v anketě Evropský strom roku 2022. Do finále se dostalo 15 stromů a každý z nich reprezentuje jednu evropskou zemi. Ruský strom byl kvůli invazi na Ukrajinu ze soutěže vyřazen a Zpívající lípě zbývá jen 13 soupeřů. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny 22. března 2022 v Bruselu.

Česká Zpívající nebo také Lukásova lípa z Telecího se tyčí do výšky 25 metrů, obvod kmene činí 12 metrů a je stará více než 700 let. Tím se řadí mezi nejmohutnější a nejstarší stromy v České republice. I přestože je dutá, stále si udržuje vitalitu, a to hlavně díky 36leté péči Martina Němce, který ve spolupráci s CHKO Žďárské vrchy provádí údržbu stromu. Na podzim minulého roku vyhrála národní kolo Strom roku a nyní soutěží o Evropský strom roku 2022.

Do soutěže Zpívající lípu nominovaly děti ze Základní a mateřské školy Telecí.

„Lukásova neboli Zpívající lípa je naší součástí. Jsou to naše kořeny. Obec ji má ve znaku i na praporu. Konají se tam slavnosti, byly pod ní i svatby. Když učíme děti o místě, kde se narodily, nikdy nemůžeme zapomenout na lípu, která se objevila v řadě literárních děl od Aloise Jiráska počínaje po Terezu Novákovu konče,“ řekla pro idnes.cz za školu její ředitelka Olga Kosíková.

Ve finále se měla Zpívající lípa původně utkat s 15 evropskými stromy, ale kvůli momentální situaci byl ruský strom vyloučen ze soutěže. Hlasování skončilo 28. února a poslední týden byly hlasy tajné a lidé tedy nemohli vidět průběžné výsledky. Vítěz bude znám 22. března.

Svoje jméno "zpívající" dostala podle pověsti O zpívající lípě v Telecím. Na konci 17. století, v době útisku nekatolických církví, se prý v dutině lípy ukrýval hospodář, který tam opisoval Nový zákon a žalmy. Při opisování žalmů si prozpěvovala a kolemjdoucím se zdálo, že zpívá samotný strom. Druhé jméno "Lukásova" odkazuje k rodině Lukásů, kteří přilehlé stavení obývali od začátku 18. století do roku 1915. Nyní v chalupě žije rodina Dvořáčkova, která o lípu pečuje a předává její dědictví dál.

Návštěvníci si mohou přijet Zpívající lípu kdykoliv prohlédnout a u chalupy navštívit i sklípek s vystavenými předměty, jež byly nalezeny v útrobách kmene.

„Zájemci se tam dozvědí, že lípa má u nás i v zahraničí téměř 30 dcer. Jedna stojí u nás před školou, další třeba na Vyšehradě nebo v anglickém Bristolu,“ připomíná Olga Kosíková.

Anketa Evropský strom roku vznikla v roce 2011, od té doby se počet zapojených zemí navýšil z 5 na 16. Smyslem soutěže je poukázat na zajímavé a staré stromy, jako na důležité přírodní i kulturní bohatství. Do finále evropské soutěže postupují vždy vítězové národních kol.

Zobrazeno 546 krát
Naposledy upraveno: čt., 10. březen 2022 18:45
Pro psaní komentářů se přihlaste