út., 24. březen 2015 19:29

"Podpoříme pokračující regulaci hazardu," stojí si za svým zastupitelstvo

OLOMOUC - Už dva roky se Olomouc snaží razantně omezit počet výherních automatů na svém území. Po neplatném referendu neuspěla ani obecně závazná vyhláška, kterou podkopává ministerstvo financí. I přes tyto skutečnosti městské zastupitelstvo chystá další boj s hazardem.

Tohoto problému se týkalo referendum, které proběhlo v Olomouci dne 12. prosince 2014, ovšem bylo z důvodu malé účasti neplatné. Svůj názor vyjádřilo 8 procent oprávněných voličů. K platnosti referenda je zapotřebí vyjádření 35 procent oprávněných voličů z celkového počtu 81 494. Referendum se týkalo zákazu provozování loterií a sázkových her. Především výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijmích terminálů. Zákaz by se vztahoval na celé území města.

K hlasování se dostavilo 6689 oprávněných voličů, z nichž se pro zákaz hazardu vyslovilo celkem 6389 voličů, tedy přes 95 procent všech osob, které se k referendu dostavily.

K výsledku referenda, i přes jeho neplatnost, se vyjádřil primátor Olomouce Antonín Staněk. „Výsledky referenda jsou jasným signálem toho, že naprostá většina Olomoučanů podporuje aktuální kroky vedení města," řekl primátor. Také doplnil, že správným řešením po oznámení výsledků referenda bude pokračování v nastoupeném trendu.

Regulaci hazardu městské zastupitelstvo podpořilo už v únoru 2013, kdy přijalo obecně závaznou vyhlášku o regulaci provozu sázkových her a loterií. Vyhláška omezila počet hazardních adres z původních 113 na 57.

Na konci ledna ekonomický odbor magistrátu uskutečnil několik kontrol jednotlivých heren. Tyto kontroly sloužily k ověření dodržování schválené obecné vyhlášky města Olomouc. „V posledních týdnech jsme objeli šestadvacet míst, kde jsou provozovány herny bez jakéhokoliv povolení města," sdělil Jiří Hradil z ekonomického odboru magistrátu. „Tyto herny vznikaly výhradně na základě povolení ministerstva financí a nejsou součástí adres, povolených v obecně závazné vyhlášce, a neměly by tedy být vůbec v provozu," doplnil náměstek primátora Martin Major.

Statutární město Olomouc tedy na začátku února 2015 zaslalo výzvu ministerstvu financí, aby zahájilo správní řízení s provozovateli, kteří v rozporu s platným obecně závazným předpisem, ale v souladu s povolením ministerstva financí, provozují videoloterijní terminály. Tento rozpor byl nutný odstranit.

V současné době se vedení města stále snaží najít kritéria, která by dnešní počet povolených adres ve městě ještě více zúžila. Velkým problémem se může v případě velké regulace stát zřizování neveřejných heren, v nichž obce nemají žádné zákonné pravomoci. Do těchto soukromých klubů by byl vstup možný pouze na členskou kartu.

Nejaktuálnější informace podal zástupce opozičního hnutí ANO Miloš Tichý. "Stále není žádný hmatatelný výsledek práce, kromě opakujících se obecných frází o tom "že regulace hazardu pokračuje, bude pokračovat, budeme se tím zabývat. O přípravě nové vyhlášky zpřísňující regulaci hazardu nic nevíme. Pouze to, že se připravuje. V případě, že bude předložena vyhláška zpřísňující regulaci hazardu, s největší pravděpodobností ji naši zastupitelé podpoří. Je to i jedna z priorit, které jsme nedávno zveřejnili na našich internetových stránkách."

Oslovení provozovatelé olomouckých heren se k otázce regulace hazardu odmítli vyjádřit.

 

-DG 

Zobrazeno 1389 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. duben 2015 16:39
Pro psaní komentářů se přihlaste