pá., 9. duben 2021 14:34

Ve věku nedožitých sta let zemřel princ Philip

Princ Phillip se dožil krásného věku. Zemřel v blízkosti svých nejdražších. Princ Phillip se dožil krásného věku. Zemřel v blízkosti svých nejdražších. Zdroj: Twitterový účet královské rodiny
Londýn - Její Veličenstvo Královna s hlubokým zármutkem oznamuje úmrtí jejího milovaného manžela, Jeho královské Výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Zemřel poklidně dnes nad ránem ve Windsorském paláci. Těmito slovy na oficiálním twitterovém účtu britské královské rodiny dnes Buckinghamský palác potvrdil smrt královnina manžela. Letos v červnu by oslavil sté narozeniny.

Místo toho, aby dnes Velká Británie oslavila 16. výročí manželství následníka trůnu, prince Charlese s vévodkyní Camillou, začala truchlit. Princ Philip byl pro Brity zárukou jistoty, protože většina z nich ani nepamatuje, jaké to bylo, než se stal mužem nejdéle vládnoucí panovnice Alžběty II., která za dva týdny oslaví 95. narozeniny.

Narodil se 10. června na řeckém Korfu a stejně jako Alžběta, i on byl po matčině straně pravnukem královny Viktorie. Během řecké vzpoury v roce 1922 se rodina s malým princem schovála v Paříži, později v Německu, až nakonec zůstala ve Spojeném Království. Na rozdíl od svých vnuků nevystudoval prestižní Eton, ale Gordonstoun ve Skotsku, kam posléze poslal i svého syna Charlese. Během druhé světové války sloužil u námořnictva, kde získal hodnost námořního poručíka a spoluvelel vylodění na Sicílii. Za války se také poprvé setkal i se svou budoucí manželkou, tehdy ještě princeznou Alžbětou. Alžbětě bylo 13 let, Philip byl o pět let starší.

Dlouho si dopisovali, a když budoucí královna oslavila 21. narozeniny, požádal jejího otce, krále Jiřího VI. o její ruku. Ten souhlasil, ač se mu napřed Philip nezdál. Málokomu se podaří vzít si svojí první lásku a strávit s ní celý život, jim se to však podařilo. Strávili spolu dlouhých 73 let a ze sňatku vzešly čtyři děti - nejstarší princ Charles, jediná dcera princezna Anna a princové Andrew a Edward. 

V posledních letech ho trápily velké zdravotní obtíže, před třemi roky prodělal operaci kyčle. I tak byl ale dlouho vitální a aktivní. Až do roku 2017, kdy se rozhodl stáhnout do ústraní podporoval nad 800 organizací, zajímal se o ekologii a sport. Poslední rok života trávil s manželkou převážně v izolaci na skotském Balmoralu. V roce 1996 doprovázel královnu na první oficiální návštěvě britského panovníka v Praze. O jejich manželství pojednává i britský seriál Koruna, kde mladého Phillipa ztvárnil Matt Smith, jeho starší verzi potom Tobias Menzies.

Zobrazeno 855 krát
Naposledy upraveno: pá., 9. duben 2021 15:59
Pro psaní komentářů se přihlaste