pá., 24. duben 2020 23:33

Vědci objevili nový druh hada, pojmenovali ho po postavě z Harryho Pottera

Chřestýšovec "Salazar" má výrazně zelenou barvu. Chřestýšovec "Salazar" má výrazně zelenou barvu.
Indickým badatelům se podařilo objevit nový druh zeleného chřestýšovce, jak na začátku týdne inforfoval server CNN. Svůj objev, který prezentovali ve vědeckém časopise Zoosystematics and Evolution, se rozhodli pojmenovat „Trimeresurus salazar“ po postavě Salazara Zmijozela (v originále Salazar Slytherin) ze série o Harrym Potterovi. 

Nový druh jedovatého chřestýšovce objevili biologové v nejvýchodnějším státě Indie Aranučálpradéš. Podobně jako jiní chřestýšovci žije podzemních úkrytech, kde přes den odpočívá a schovává se před sluncem. Díky speciálním tepelným senzorům v jeho hlavně umí správně vybrat moment, kdy zaútočí na své oběti. Živí se hlavně v noci, a to drobnými zvířaty jako jsou žáby, ještěrky, ptáci, hlodavci nebo malí savci. Tato podčeleď má také chápavý ocas, díky němuž se lépe pohybují po větvích a také se kolem nich lépe obtáčejí.

Chřestýšovci žijí všude v jihovýchodní Asii, od Číny až právě po Indii. Vědci dodnes identifikovali na 48 druhů tohoto hada. Taxonomicky se řadí do čeledi zmijovitých a podčeledi chřestýšovitých. Jed chřestýšovců spolehlivě usmrtí dospělého člověka. Jejich sliny obsahují hemotoxiny, jež způsobují rozklad tkáně. Zajímavostí těchto plazů je také živovejcorodost. To znamená, že vejce se vyvíjí v těle matky, odkud živý plod putuje na svět rovnou, nikoli už ve skořápce.

Salazar Zmijozel byl spolu s Rovennou z Havraspáru, Godrikem Nebelvírem a Helgou z Mrzimoru zakladatelem kouzelnické školy z románu J. K. Rowlingové o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi. Po těchto kouzelnicích jsou na škole rozdělené i koleje. Do těch studenty rozřadí Moudrý klobouk, podle vašich vlastností a schopností. A Zmijozel má po svém zakladateli ve znaku hada, protože stejně jako tito plazi, mají být studenti po „otci“ této koleje mrštní, inteligentní, nebezpeční, rychlý a mají mít blízko k přírodě a zvířatům. Tyto parametry vedly indický výzkumný tým k vybrání právě takového názvu.

Zobrazeno 1071 krát
Naposledy upraveno: so., 25. duben 2020 21:24
Pro psaní komentářů se přihlaste