Filtrované články podle data: neděle, 20 prosinec 2020

V září 2020 započalo první kolo jednání vůdců Tálibánu, afghánské tradicionalistické teroristické skupiny, a afghánských vládních představitelů v katarském Dauhá. Lze to považovat za významný posun vpřed od dob, kdy Tálibán nehodlal vyjednávat s afghánskými představiteli, protože je považoval za loutky Američanů. Už jen to, že vůdci Tálibánu usedli za vyjednávací stoly, je diplomatický úspěch nemalých rozměrů. Nyní však nadchází náročnější část, kdy se obě strany mají dohodnout na konkrétních tématech. A ani jedna strana nechce (zatím) ustoupit.
Zveřejněno v: PUBLICISTIKA
Vánoce v Porubě jsou letos velmi strohé. Na poslední, zlatou, adventní neděli to tady vypadalo, jako by snad ani za pár dní neměly být. V podstatě liduprázdná Hlavní třída je toho pádným důkazem. 
Zveřejněno v: PUBLICISTIKA
Jeruzalém – Izraelský parlament musí do středy 23. prosince schválit nový rozpočet, tomu však brání rozpory mezi vládními stranami Likudem a Bílou a modrou. Premiér Netanjahu (Likud) zrušil nedělní vládní schůzi a de facto znemožnil poslední šanci na vyjednání dohody s ministrem obrany a alternujícím premiérem Bennym Gantzem (Bílá a modrá). Jedinou možností tak zůstávají předčasné volby.
Zveřejněno v: ZPRÁVY
Teherán - Íránský jaderný komplex Natanz se podle nejnovějších satelitních snímků přesouvá do podzemí. Komplex slouží především k obohacování uranu na vojenské využití. Teherán se rozhodl přesunout některé důležité části továrny do podzemí, aby zamezil pozorování ze satelitů a omezil hrozbu leteckých úderů izraelských sil, které již několikrát ohrozily íránská jaderná zařízení. 
Zveřejněno v: ZPRÁVY